Share |

Ekologisk ricinolja från Indien

Ricinolja är en fuktighetsbevarande ingrediens som finns i flera av Dr.Hauschkas produkter, den utgör även basen i Dr.Hauschkas aromabadoljor. När Dr.Hauschkas moderbolag WALA, år 2005, bestämde sig för att gå över till ekologisk certifierad ricinolja visade det sig att råvaran inte fanns någonstans i världen med ekologisk kvalitet. Men det ska vi ändra på, tänkte Christine Ellinger, WALAs inköpare och började genast kontakta sina kontakter bland ekologiska bönder.

En motiverad grupp ekologiska bönder i Indien grundade den icke-statliga organisationen Satvik år 1995. Deras första mål var att främja regnbevattnad odling, en metod lämpad för den torra Kutchregionen i norra Indien. Efter en kraftig jordbävning 2001, där mer än 20 000 människor omkom, kämpade många överlevande med att upprätthålla sina försörjningsmöjligheter. Det blev allt viktigare att byta till en odlingsmetod som inte var lika kostsam och som samtidigt bevarade och förbättrade markens bördighet. Satviks insatser blev viktigare än någonsin.
 
Den första certifierade organiska ricinoljan
När Christine Ellinger vände sig till Satvik med sin fråga om ekologisk certifierad ricinolja var det precis vid rätt tidpunkt. Bönderna odlade redan ekologiskt men hade ännu inte blivit officiellt ekologiskt certifierade. Genom att ge Satvik ekonomiskt stöd och ta del av WALAs mångåriga erfarenhet fick företaget hjälp att bli ekologisk certifierade för hela ricinoljeväxtodlingen och förädlingskedjan från IMO (Institute for Market Ecology). Detta oberoende certifieringsorgan testar de ekologiska aspekterna i både produkter, jordbruk, bearbetning, import och handel så att de uppfyller EU:s ekologiska regler. 2005 blev början på ett långvarigt samarbete som ledde till världspremiären av certifierad ekologisk ricinolja.
 
Min dröm är att endast behandla ekologiskt odlade ricinoljebönor
Nanalal Satra, ägare och VD för Castor Products Company i Nandgam i Kutchdistriktet, Indien har haft kontakt med WALA sedan 2005. Christine Ellingers förfrågan till Satvik blev en start till den inledande kontakten mellan WALA och Nanalal Satra. Sedan 2007 har de nu producerat kallpressad olja från ekologiskt odlade bönor som de köper från ekologiskt certifierade odlingar i regionen – till ett pris som är 15 till 18 procent högre än konventionellt odlade bönor. Han var så entusiastisk för de nya ekologiska produktionsmetoderna att han 2009 startade ytterligare en produktionslinje certifierad av IMO som används exklusivt för framställningen av ekologisk ricinolja. Nanalal Satra har använt de ökade intäkterna från försäljningen av ekologisk ricinolja till att inrätta rekreationsrum för sina anställda, till att stödja bönder i övergången till ekologisk odling och bli certifierade, samt att göra det möjligt för bönderna att laga mat med hjälp av biogas. Femtio bönder har redan fått finansiering för biogassystem – som förser en familj med tillräckligt med bränsle för att laga alla sina måltider. I den torra, nästintill trädlösa Kutchregionen är det en välsignelse.
 
Ekonomiskt oberoende är ett huvudmål
Idag har jordbruksmark till 140 familjer blivit ekologiskt certifierade. De odlar runt 277 ton ricinoljebönor på ungefär 1,175 hektar mark vilket säkerställer en regelbunden inkomst. Nanalal Satras produktion på 60 ton om året överstiger WALAs behov och gör det möjligt att samarbeta med olika handelspartners. Det ligger också i vårt intresse, säger Christine Ellinger. Trots allt är det ett viktigt mål att uppmuntra och stödja industrier i mindre gynnade områden tills de blir stabila och självförsörjande – och hjälpa människorna i regionen att uppnå ekonomiskt oberoende och bättre sociala förhållanden. 
 
Ricinolja är en basingrediens i ögonbalsam, eyeliners, läppstift, mascara, Pure Care Cover Stick, deodoranterna, aromabadoljorna och Rosmarin Leg and Arm Toner.